smeagard.se
För tillfället tar jag inte emot några beställningar men Tack för att Du tittade in och hör gärna av Dig om intresse finns för mina knivar. Skriv en rad, gärna med adressuppgifter så hör jag av mig.
Arbetsplatsen bör vara väl strukturerad och stabil. Bordet som man tar ut knivbladet på är en 5 mm stålplåt och med vinkeljärnen kyler man bladet samtidigt som man riktar det om det blivit lite skevt under härdprocessen.
På bilderna syns inte nödvändig skyddsutrustning som värmetåliga handskar, skyddsglasögon och brandsläckningsutrustning.
Inslagning i härdfolie görs så lufttät som möjligt och med gott utrymme för knivbladet för att undvika att folien påverkar bladets yta under härdningsförloppet.
Härdningen utförs enligt fastlagt schema som är anpassat till aktuell stålkvalitet och omfattar uppvärmning i härdugnen och efterföljande nerkylning, "Släckning", som görs med hjälp av vinkeljärnen ovan där knivbladet spänns fast och kyls med tryckluft så snabbt som möjligt.
Efterarbeten efter härdningen i ugnen består i att först kontrollera knivbladets rakhet och därefter görs en "Djupkylning" som innebär nerfrysning till högst ca -18 °C eller eventuellt lägre beroende på stålkvalitet och vilken hårdhet man vill uppnå.
Det sista momentet i värmebehandlingen är "Anlöpning". Denna utförs genom två upp-värmningar till ca 175 °C med mellanliggande avsvalning , varefter bladet får svalna till rumstemperatur.
Efter hårdhetstest med önskat resultat är knivbladet klart för slutbearbetning.
© 2018
Sidan uppdaterad 2018-10-16